פולי קפה

פולי קפה

אם מעולם לא יצא לכם לחזות בפולי הקפה בצורתם הגולמית, תופתעו מהצבעים העזים של הפירות הבוהקים מן העצים. הפולים יכולים לגדול על עץ גבוה או אף שיח נמוך. כאשר כיום ישנם מעל עשרים וחמישה זנים של פולי קפה. יחד עם זאת, פולי הקפה הנפוצים ביותר בשוק הקפה הם: ה"ערביקה" וה"רובוסטה".

אזורי גידול של פולי קפה

פולי קפה גדלים באזורים שונים בהתאם לסוג הזן של הקפה, כאשר הם מותאמים לסוג האקלים של האזור, לאדמה שבה הם גדלים, וכמה היא עשירה ומזינה וכמובן לגובהם של פני הים מהאזור שבו הם גדלים. הנה מספר מדינות שהן בראש יצרניות הקפה בעולם כולו: באוגנדה תמצאו כ-80% פולי קפה אורגניים מזן הרובוסטה. באינדונזיה תמצאו הן את רובוסטה והן את הערביקה, כאשר באיים השונים מתמחים בטעמים שונים של הקפה. ובאל סלבדור תמצאו דווקא קפה הנחשב לזול יותר.

פולי הקפה גדלים כפירות על עצים או שיחים, כאשר זמן הגידול שלהם עשוי להארך עד חמש שנים, כשרק אז יחלו לגדול הפרחים, ולאחר מכן הפירות שמהם יופקו פולי הקפה בסופו של דבר.

מפירות לפולי קפה

עד הרגע שבו תמזגו לעצמכם כוס קפה מהבילה עם ארומה משכרת וטעם המתגלגל על לשונכם, יעברו פולי הקפה דרך ארוכה וממושכת. תחילה יש לקטוף את הפירות, לברור אותם ולעבדם. ישנן שלוש שיטות שונות של קטיף: הראשונה – כאשר עובדים מיומנים קוטפים את הפירות הבשלים. השנייה – קטיף של כלל הפירות הכולל גם את פירות הבוסר שאין בהם שימוש לאחר מכן, אך שיטה זו היא מהירה וזולה. השלישית -הרעדה של העץ עם מכונה ייעודית אשר גורמת לפירות הבשלים ליפול על יריעה, ולפירות הבוסר להמשיך ולגדול על שיבשילו דיים.

פולי קפה מסוג רובוסטה

את זן הרובוסטה קל יותר לגדל ולכן מחירו זול ביחס לערביקה. הוא מתאפיין בטעם מריר יותר, הוא בעל הקרמה עבה וצורתו אובלית. הוא גדל בעיקר בברזיל, באפריקה ובוויאטנם והוא זן עמיד יותר למחלת החילדון בניגוד לערביקה. כמו כן, למרות שניתן להפיק מזן הרובוסטה קפה, הוא משמש בעיקר לחיזוק של בלנדים קיימים. בכך, הוא מוזיל את עלותם ואף מחזק את הקרמה בבלנדים השונים בפרט הערביקה.

יישון של זן הקפה הזה מיטיב עימו מאד, הוא משחרר את החומציות בפולי הקפה, ומשווה לו טעם מצוין שהפך למבוקש מאד לאורך השנים. כיום תוכלו למצוא אף חוות המיישנות אותו מספר שנים.

פולי קפה מסוג ערביקה

פולי קפה של זן ה"ערביקה" נחשבים ליקרים יותר משום שקשה יותר לגדלו, וחלקם אף נחשבים כנדירים ומוגדרים כקפה גורמה. הוא מתאפיין בארומה חזקה וטעמו עשיר, הוא חמצמץ יותר ביחס לרובוסטה אך משאיר טעם מעט מתוק המזכיר קרמל. לערביקה שני תתי הזנים: ה"בורבון" וה"טיפיקה". את ה"בורבון" תמצאו גדל בדרום אמריקה בעוד שאת ה"טיפיקה" תמצאו בעיקר באסיה ובדרום אמריקה.

לערביקה תתי זנים נוספים נפוצים בעולם ששמם וטעמם הולך לפניהם כגון: בלו מאונטיין (ההר הכחול), מונדו נובו (עולם חדש), קנט וקטואיי שהוא שילוב של קטורה עם מונדו נובו.

כמו כן פולי קפה אלו של זן הערביקה אשר נחשבים ליוקרתיים יותר, מכילים פחות קפאין (1.5%) מפולי הקפה של זן הרובוסטה המכילים (2.7%) קפאין. חלק מהזנים של הרובוסטה המגיעים דווקא ממזרח אסיה (תאילנד וויטאנם), מכילים ריכוזים גבוהים יותר אשר יכולים להגיע גם ל-3%-4%.

בלנדים של פולי קפה

בלנדים של קפה הם למעשה שילוב של זני קפה שונים יחד. תוכלו לשלב את זן הערביקה יחד עם הרובוסטה וליצור לעצמכם קפה מותאם אישית לחך שלכם בלבד. או להחליט שאתם רוצים להתנסות בכל פעם בטעמים מלהיבים חדשים, ולטעום זני קפה שונים האחד מן השני, אשר שילובם יחד יוצר הרמוניה נפלאה בפה.

שיתוף:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
תוכן עניינים

מאמרים נוספים